Nieuwsbrief  |  Over ons  |  Contact


Hartcoherentie

 

Stress en uw hart

Bent u op dit moment gestrest of juist heel ontspannen? En blijft dat stressniveau tijdens de hele dag constant of voelt u het schommelen? Stress beïnvloedt ons hartritme.

Ons hart, hersenen, hormoonstelsel en het autonome zenuwstelsel werken op een subtiele manier met elkaar samen.

 

Wat is Hartcoherentie?

Een hartritme van gemiddeld 60 slagen per minuut is tijdens die minuut niet constant. Er zijn steeds versnellingen en vertragingen. Het patroon waarin dat gebeurt is een belangrijke maat voor stress en vitaliteit.

Wanneer het hart functioneert met regelmatige, ritmische versnellingen en vertragingen, spreken we van hartcoherentie. Bij een goede hartcoherentie is er sprake van een gelijkmatig (zichtbaar als een sinus-golf) patroon in de hartritmevariabiliteit (HRV). Hartritmevariabiliteit is de maat voor het interval, de tijd, tussen hartslagen.

 

Hoe is Hartcoherentie te bereiken?

Er bestaan verschillende manieren om Hartcoherentie te bereiken, waarvan die met behulp van ademhaling de eenvoudigste is. Ook met emoties en gedachten kunnen we het hartritme beïnvloeden. Maar dat is voor veel mensen lastiger.

Met behulp van ademhaling is het hartritme eenvoudig te beïnvloeden. Het hartritme neemt toe bij het inademen en neemt af bij het uitademen. Door te ademen in je persoonlijke resonantie frequentie (F6-ademhaling) wordt je hartritme coherent.

 

Effecten van hartcoherentie

Door hartcoherentie treden er, zo blijkt uit het onderzoek, een aantal positieve effecten op: een prettige lichamelijke gewaarwording, gevoelens van tevredenheid, flow in situaties van stress; fysiologische effecten zoals verlaagde bloeddruk, aanmaak van DHEA (antistress hormoon); men gaat er beter door slapen, verbetering van leerprestaties bij kinderen met ADHD en veel meer.

 

Bio-feedback metingen

Met behulp van bio-feedback apparatuur kunnen de effecten zichtbaar en meetbaar worden gemaakt en kan men zien hoe gedachten en emoties het hart en het zenuwstelsel beïnvloeden.

Men kan objectief het hartritme monitoren en bevestigd zien wanneer hartcoherentie is bereikt.

Het programma laat direct zien hoe gedachten en emotionele reacties en stress het hartritme beïnvloeden. Deze hebben vervolgens effect op de cognitieve prestaties, het leervermogen, de mentale helderheid, gezondheid en welzijn in het geheel. Het werkt als een spiegel van de emotionele gesteldheid en deze direct beschikbare informatie maakt het mogelijk voor de gebruiker om op effectievere wijze stress en de impact van negatieve emoties te verminderen.

 

Wetenschappelijke onderbouwing

Vele wetenschappelijke studies hebben het effect van hartcoherentie aangetoond. Zie 'wetenschappelijke literatuur'.